FR

Fruit - onze specialiteit

Oogst in de herfst

Oogst in de herfst

Uw eigen fruitras!

Fruittwijgen enten op nieuwe onderstam

Fruittwijgen enten op nieuwe onderstam

Herinnert u zich ook nog die lekkere appel uit de boomgaard van uw (groot)ouders? Die bijzonder sappige peer? Die geurige pruim of perzik?
Dank zij onze kennis en traditie in fruitbomen kunnen wij deze smaken en geuren vol nostalgie terug tot leven brengen.
Van december tot maart kan u ons twijgen van uw oude boom brengen en enten wij ze op de onderstam van uw keuze.
Contacteer ons op voorhand voor een afspraak, zodat er een deskundige ter plaatse is wanneer u het entmateriaal aanlevert. U kan uw 'nieuw' exemplaar meteen meenemen.

Plant een fruitboom

November en december zijn de maanden bij uitstek om fruitbomen en kleinfruit te planten.
Een fruitboom plant u bij voorkeur voor 20 december, zo kan hij nog voor de winter nieuwe worteltjes vormen en het beter doen dan de planten die tussen februari en half april aangeplant zijn.
Fruitbomen kan u in 3 vormen krijgen: laag-, half- en hoogstam.
Laagstammen vormen takken op 70 à 80 cm en plant je best 2 tot 3 meter uit elkaar.  Ideaal voor de kleinere tuin of boomgaard.
Halfstammen worden het meest aangeplant.  Ze vormen takken op ongeveer 120 cm en worden uit elkaar geplant met een tussenafstand van 4 tot 6 meter.
Hoogstammen vormen hun takken op 2 meter en moeten zeker op 7 tot 8 meter uit elkaar worden geplant.  Het worden immers grote bomen!

De plantdiepte is van groot belang voor de latere vruchtbaarheid.  Wordt een fruitboom te diep geplant, dan maakt hij te veel wortels aan en gaat hij te sterk groeien en minder fruit produceren.  De algemene regel is dat de entplaats ongeveer 10 tot 15 cm boven de grond staat.  Zo staan de planten ook op de kwekerij opgeplant.
Wist u dat we meer dan 50 soorten appel en 20 soorten peer, waaronder tal van oude rassen, aanbieden?  Daarnaast vindt u bij ons ook pruim, mispel, kers, kriek, noot, moerbei en perzik in zowel laag-, half- als hoogstam.  Vraag ook naar de specifieke rassen die nagenoeg witziekte- en schruftresistent zijn.

Ook voor kleinfruit is de plantafstand belangrijk.  Trosbessen, waarvan we diverse soorten in rood, wit en zwart aanbieden, plant u best zo'n 1 tot 2 meter uit elkaar, dat geldt ook voor de stekelbessen.  Braambessen worden 2 tot 3 meter van elkaar geplant, voor frambozen rekent u best 3 tot 4 planten de meter.

Fruit van vroeger en nu

Malus domestica 'Gloster'

Malus domestica 'Gloster'

In elke tuin past wel een fruitboom. Voor kleine tuinen zijn laagstammen of leibomen ideaal; halfstammen plant je makkelijk in het grasperk, of aan de rand van een border of moestuin. Wie over een groter stuk grond of weide beschikt (vanaf 20 are), kan een heuse hoogstamboomgaard aanleggen!

De keuze aan fruitbomen is zeer groot en hangt van uw persoonlijke smaak af. Plant fruit dat u graag eet, en dat bij voorkeur (nagenoeg) witziekte- en schurftresistent is. Hou ook rekening met de eisen voor bestuiving en met de pluktijd. Een mix van appel, peer, pruim en kriek of kers geeft meteen een echt boomgaardgevoel.

Onze favorieten, voornamelijk oude rassen, zijn:
Appels: Jacques Lebel (stoofappel), Reinette étoilée (vroege eetappel), Rambour d'Hiver (zeer goede bewaarappel, hoogstam), Gloster (foto), Trezeke Meyers, Court Pendu
Peren: Double Flip (vroege eetpeer), Doyenné du Comice (succulente eetpeer, oogst oktober), Comtesse de Paris (goede bestuiver, bewaarpeer), Saint-Rémy (stoofpeer, bewaart zeer lang)
Pruim: Magna Glauca (goede bestuiver), Reine Claude d'Oullins (geel)
Kers: Hedelfinger
Kriek: Noordkriek
Perzik: Broechemse